Pathea Games Forums

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Planet Explorers Released!

Author Topic: [Alpha 0.871] by Steam, on Mac OS X - game doesn't launch[marked]  (Read 799 times)

PixelClef

  • Enlistee
  • *
  • Karma: 0
  • Posts: 6
    • View Profile

Just got the game via Steam, based on my experiences with the demo over a year ago. However, I cannot get the game to launch.

Version: Alpha 0.871 (according to the version.txt file)

First issue is that the launch quits on the first attempt.
1. Launch Steam
2. Click Play on Planet Explorers entry
- Launcher tries to load, then immediately quits
3. Click Play on Planet Explorers entry again
- Launcher loads

Second (and much more important) issue is that the game fails to load.

Options:
- OpenCL Calculation is Cpu (and cannot be changed)
- Renderer is Default (and also cannot be changed)

I've tried:
- setting graphics quality to Fastest
- checking and unchecking Windowed
- adjusting the screen resolution to 640 x 480

When I click Start in the launcher, a Planet Explorers window is created when PE_Client launches. After a second or two, the window zooms to full screen, still black. No further changes occur. The only option is to force quit.

I'm running on Mac OS X 10.11.1 with 12 GB of RAM and an ATI Radeon HD 5750 (1024 MB).
« Last Edit: December 14, 2015, 02:41:14 AM by Dorist1 »
Logged

PixelClef

  • Enlistee
  • *
  • Karma: 0
  • Posts: 6
    • View Profile
Re: [Alpha 0.871] by Steam, on Mac OS X - game doesn't launch
« Reply #1 on: December 05, 2015, 09:11:07 PM »

Thought I'd check in here.

Appreciate what visibility this question has gotten, a little surprised that there's not a bit of response. Any suggestions?
Logged

mknelson

  • Citizen
  • ****
  • Karma: 9
  • Posts: 551
    • View Profile
Re: [Alpha 0.871] by Steam, on Mac OS X - game doesn't launch
« Reply #2 on: December 06, 2015, 12:32:02 AM »

I think the silence is because most of us are playing the far newer and better beta versions. I also haven't updated to El Capitan yet so wouldn't want to comment on your crash for that reason either.

I don't recall having any crashes like yours when I played 0.871 (assuming I played that version at all - some of the versions around that time were pretty unplayable after doing some exploring and building - dropping frame rate, crashes after 20 minutes). Some of the builds have had a bad file name in the launcher.config but then you wouldn't get he PE_client starting at all.

In Steam right-click or option-click on the title and select properties from the bottom of the pop-up - you can turn on the beta there.

64 bit and many other refinements. Still some content being added back in before the 0.9 release but you'll likely find it to be a much more satisfying play than a lot of the builds from the spring and early summer.

Having said that you may want to post your crash log. In the Finder hold option and click the "Go" menu - that will show you the Library folder. Then navigate Logs - Unity  to find the Player.log Compress it before you post it.

Application Support/Steam/SteamApps/common/Planet Explorers for the actual PE files not including your saves which are in your user folder.



Logged

Dorist1

  • Administrator
  • Planetary Hero
  • *****
  • Karma: 44
  • Posts: 2254
    • View Profile
Re: [Alpha 0.871] by Steam, on Mac OS X - game doesn't launch
« Reply #3 on: December 07, 2015, 08:06:34 AM »

PixelClef, try the beta branch to see whether you can launch the game. If not, attach the player.log from ~/Library/Logs/Unity here.
Logged

PixelClef

  • Enlistee
  • *
  • Karma: 0
  • Posts: 6
    • View Profile
Re: [Alpha 0.871] by Steam, on Mac OS X - game doesn't launch
« Reply #4 on: December 13, 2015, 11:11:39 PM »

I'm trying to get the beta now. Had no idea that was possible, or even necessary.

Thanks for the tip! Will report back upon success or failure.
Logged

PixelClef

  • Enlistee
  • *
  • Karma: 0
  • Posts: 6
    • View Profile
Re: [Alpha 0.871] by Steam, on Mac OS X - game doesn't launch
« Reply #5 on: December 13, 2015, 11:24:50 PM »

Certainly an improvement, but still no launch.

Version is reported in the launcher and version.txt as Alpha 0.89. Tried putting settings all over the place. No joy. Would love any further suggestions or questions.

Thanks!
Logged

PixelClef

  • Enlistee
  • *
  • Karma: 0
  • Posts: 6
    • View Profile
Re: [Alpha 0.871] by Steam, on Mac OS X - game doesn't launch
« Reply #6 on: December 13, 2015, 11:31:43 PM »

Here's the requested log.
Logged

Dorist1

  • Administrator
  • Planetary Hero
  • *****
  • Karma: 44
  • Posts: 2254
    • View Profile
Re: [Alpha 0.871] by Steam, on Mac OS X - game doesn't launch[marked]
« Reply #7 on: December 14, 2015, 06:07:37 AM »

It shows no fault in it. We'll keep an eye on this and fix it as soon as we find the cause.
« Last Edit: January 22, 2017, 06:39:13 AM by Dorist1 »
Logged

PixelClef

  • Enlistee
  • *
  • Karma: 0
  • Posts: 6
    • View Profile
Re: [Alpha 0.871] by Steam, on Mac OS X - game doesn't launch[marked]
« Reply #8 on: January 20, 2017, 11:42:39 PM »

Revisiting this after over a year: the game still does not launch.

Suggestions would be welcome.
Logged

Dorist1

  • Administrator
  • Planetary Hero
  • *****
  • Karma: 44
  • Posts: 2254
    • View Profile
Re: [Alpha 0.871] by Steam, on Mac OS X - game doesn't launch[marked]
« Reply #9 on: January 22, 2017, 06:47:20 AM »

Could you share your log again, since we've already on a new version now.
Logged